Uitgebreid koken? Vergeet de wijn niet!

Uitgebreid de keuken induiken om een mooi en misschien zelfs ingewikkeld gerecht te bereiden. De ene persoon doet dat het liefst iedere dag, terwijl de ander het bewaard voor bijzondere gelegenheden. Wat jouw voorkeur ook heeft, één ding is voor iedereen gelijk: veel gerechten smaken beter als er een goed glas wijn bij wordt gedronken. In deze blog vertellen we je meer over het uitzoeken van de juiste wijn bij jouw favoriete gerechten.

De juiste combinatie?

 Het is een leuke uitdaging om goede combinatie van wijn en eten te vinden. Je weet dat dit geslaagd is op het moment dat beide smaken elkaar op een positieve manier beïnvloeden. Weet je de juiste combinatie tussen wijn en eten te vinden, dan vullen deze elkaar namelijk goed aan, zodat zowel de wijn als het eten beter gaan smaken en het beste in elkaar naar boven halen. Sla je de plank mis, dan proef je dat ook; zowel de wijn als je gerecht smaken dan minder lekker. Dit verhaal is vooral van toepassing op gerechten waar vlees of vis in is verwerkt. Natuurlijk kan een zak chips ook héérlijk smaken met een glas wijn erbij, maar dat is meer je eigen smaak…

Welke wijn kies je?

Alles leuk en aardig, wijn uitzoeken om je gerecht nog lekkerder te doen smaken, maar hoe weet je nu welke je moet hebben? Het laatste dat je wil is de smaak van je gerecht en van de wijn verpesten!

Een makkelijke vuistregel is dat je bij vis het beste een witte wijn kunt drinken en bij vlees rode wijn. Daarom is een goede BBQ wijn ook meestal een rode wijn. Witte wijn past over het algemeen beter bij vis, terwijl rode wijn vaak een betere match is met vlees. Ga je toch liever voor een witte wijn bij vlees? Zoek dan eens een lekkere volle witte wijn die de krachtige smaak van het vlees aankan, zoals een mooie ronde Chardonnay of Viognier. 

Houd je dit ezelsbruggetje in je hoofd, dan kun je bijna niet misgrijpen. Natuurlijk kun je daarnaast ook je eigen voorkeuren nog laten spreken. Heb jij een favoriete rode wijn, dan zal je die lekkerder vindt smaken dan een fles die je minder goed is bevallen. Neem deze voorkeuren gerust mee bij het uitzoeken van de perfecte wijn, en weet ook dat smaken altijd zullen blijven verschillen. Dat wat de ene persoon een perfecte combinatie vindt, kan een ander een heel stuk minder goed bevallen.