Hoe zorg je voor meer rustmomentjes tijdens de dag?

We zijn druk, drukker, drukst. Of het nu gaat om het af krijgen van je to do list of het bijhouden van je huishouden: er lijkt soms geen eind te komen aan de taken die we moeten voltooien. Toch is het juist ook enorm belangrijk om voldoende rust te pakken gedurende de dag! Kom je niet goed toe aan pauzemomenten? Met déze tips moet het lukken.

Iedere ochtend, middag en avond

Maak er een gewoonte van om iedere ochtend, middag en avond in ieder geval één pauzemoment in te lassen. Als je hieraan gewend raakt, merk je al gauw dat het hartstikke fijn is! Hoe je pauzemoment eruitziet, is natuurlijk aan jou om te bepalen. Pak er bijvoorbeeld even een boek bij, en zet een kop koffie. Pak af en toe uit en maak een luxe kopje koffie voor jezelf, zoals een cappuccino met koffiebonen van illy. Heb je trek? Nog een snackje erbij, en je kunt er straks weer tegenaan.

Wekker zetten

Goed, het voornemen is dus om minstens drie keer per dag even te rusten. Lukt dit niet uit jezelf? Zet dan een wekker op vaste tijdstippen, zodat je eraan wordt herinnerd om pauze te pakken. Doe dit dan ook echt, en stel het niet opnieuw uit: dan komt het er uiteraard niet meer van. Als het eenmaal in je systeem zit om rust te nemen, heb je die wekkers waarschijnlijk niet meer nodig.

Korte pauzemomenten

Als je al tijd tekort komt gedurende de dag, voelt het nemen van een pauze soms onmogelijk. Bedenk je dat je niet direct een uur pauze hoeft te nemen, maar dat je ook voor kleine pauzemomenten kunt kiezen. Al is het maar tien minuten! Dit werkt ook als een soort reset in het hoofd: hierna heb je weer frisse energie om verder te gaan met je taken.

Naar buiten gaan

Vaak blijven we binnen als we pauze nemen. Hoewel dat natuurlijk prima is, doet het je ook goed om de benen te strekken. Sommige mensen vinden zelfs dat je enkel tot rust komt als je hoofd écht leeg is. Hoe dat lukt? Maak een wandeling – of dat nu een kort of een lang rondje is. Laat je telefoon het liefst thuis, of stop ‘m in ieder geval diep weg in je zak. Jij bent even niet bereikbaar.

Geen man in nood

Het kan helpen om je te realiseren dat er geen man in nood is als jij even pauze neemt gedurende de dag. We hebben vaak namelijk het idee dat we onze taken niet zomaar naast ons neer kunnen leggen, dat we maar door moeten gaan. Maar in werkelijkheid valt dat waarschijnlijk best mee.

Durf te genieten

De laatste tip: durf bewust te genieten van je pauzemomenten. Pas dan ga je deze stukjes rust echt waarderen. De realiteit is helaas dat we met een schuldgevoel pauze houden, want er moet nog zoveel gebeuren. Omarm die rustmomenten juist – ze zijn hard nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.